Certainly, one of our more interesting and complex projects, Residential Engineering were awarded the structural design of the Buddhist statue platform, a worship platform and the associated retaining walls.

With a 180-tonne statue being positioned on a sloped site, there was a lot to accommodate in this design. To achieve the greatest visual impact, the statue was purposely positioned on a slope resulting in the use of terraced gravity walls constructed from beautiful sandstone blocks. The statue is positioned on a trapezoid-shaped viewing platform, amplifying the structure’s presence and providing maximum worship space for the local Buddhist community.

Residential Engineering provided the Geotechnical Assessment for the site, whilst providing numerous Structural Inspections in every continuing stage of construction to ensure our Structural Design was accurately translated into construction. We accommodated the client’s changing vision of the project by making continual amendments to the statue design throughout the duration of its construction.

Location

Wallacia NSW

Services

Structural Engineering, Structural Inspections, Geotechnical Engineering